INTENTIO, cena Univerzity Karlovy

„Udržitelný rozvoj“

Cena se uděluje za odborné práce a projekty, přispívající k rozvoji udržitelného života společnosti i jedince, a cílí na ohleduplnější využívání přírodních zdrojů a jejich dopad na klima, udržitelnost měst a obcí, rovnost příležitostí a kvalitu života budoucích generací a další obdobné oblasti.

Martin Obšil, David Orlík a Jonáš Tomešek, Wichterlovo gymnázium Ostrava – Poruba

Název práce: Bioplynem k vodíku, aneb Využití anaerobní digesce pro výrobu zeleného vodíku pomocí pyrolýzy methanu

Práce týmu se zaměřuje na teoretický vývoj jedinečné technologie na výrobu bezemisního vodíku. Současná ekologická produkce ve formě elektrolýzy se potýká s mnoha problémy, mezi které se řadí hlavně vysoká spotřeba vody a přílišná cenová nákladnost. Tento projekt se snaží tyto problémy elegantně vyřešit.

Jedná se o kombinaci dvou již existujících principů: bioplynové stanice a pyrolýzy methanu. Bioplynová stanice umožňuje rozklad bioodpadu na bioplyn. Ten je následně pročištěn na vysoce kvalitní biomethan, který má potenciálně vyšší podíl složky methanu, než běžně užívaný zemní plyn. Biomethan této kvality se následně za vysokých teplot rozkládá na vodík a saze, se kterými se dá nadále pracovat. Takto vyrobený vodík je dále využitelný primárně v chemickém či hutním průmyslu, kde se doposud většinou využívá vodík z neekologických zdrojů.

Unikátní je, že celý proces zabraňuje vypouštění velkého množství skleníkových plynů do ovzduší. Při srovnání s bioplynovou stanicí zjistíme, že implementace takovéhoto systému by zabránila vypuštění 5,2 kt CO₂ ekvivalentu za rok. To jsou roční emise 1300 aut. Potenciální implementace tohoto systému by proto znamenala vznik nového bezemisního zdroje vodíku s nízkou výrobní cenou, což by mohlo vést k nahrazení neekologických zdrojů v průmyslu. To by dopomohlo k snížení emisí a pokroku ve vývoji vodíkových technologií.

Doufáme, že projekty, jako jsou tyto, pomůžou k otevření diskuze o možném využití vodíku organického původu jakožto efektivního nástroje pro boj s klimatickou změnou.